A grey day


För att se bilden i fullt format klicka HÄR.

Vad ska man kalla årets november (åtminstone här i södra Finland)? Höst eller vinter?
Just nu regnar det vatten utomhus. Jag menar, det känns ju inte precis som vinter när marken är bar utan snö och utetemperaturen ligger på "ynka" +5,9 °C... När jag var liten fanns det alltid massvis med snöhögar att leka i. Nu i år har det snöat ett fåtal gånger - jag kan räkna de gångerna på min enda hand och jag behöver inte ens mina alla fem fingrar till det, inte en enda gång så att det skulle blivit kvarliggandes på markytan där jag befunnit mig under den tiden. Vintern som är så fin. Ändå sägs årets vinter bli den kallaste vintern på 1000 år, jag vet inte riktigt vad jag ska tro. Om det verkligen är så - då kommer den antagligen otroligt snabbt. Men än har den inte kommit åtminstone.

Jag har bara en enda önskan. Ge mig en vit jul. En jul utan snö känns inte som en riktig jul... I alla fall inte för mig som är bosatt i Norden och är van vid att ha massvis med snö på marken vid julafton och runt jultiderna.

Vad håller egentligen på att hända med våran kära planet?
Borde vi alla ta oss en tänkare, kanske? Jag är ingen miljöspecialist och jag kan nog medge att jag inte alltid är den som värnar om jorden sådär extremt mycket, men hallå! Allt det här med att glaciärer smälter bort, vi inte får någon snö (tja, det förståerligt då man tänker på att det är plusgrader utomhus, så...) och sådär beror ju på växthuseffekten. Tro mig eller ej - det börjar oroa mig.

I högstadiet på årskurs nio såg vi en film som berättade om växthuseffekten, och därmed kom attacken mot World Trade Center (förkortat WTC) 09/11/2010 upp. Byggnaden är enligt filmen (tyvärr minns jag inte filmens namn... Men det var en man som reste runt i världen och berättade just om växthuseffekten, hur vi borde leva för att minska den och vad vi kan göra för naturen och liknande grejer, hur världen skulle se ut om t.ex. tusen år ifall vi fortsätter lika o.s.v.) byggd så att inga terroristattacker kan förstöra den - om jag minns rätt. Men har människor tänkt på; att ifall vattnet från glaciärerna fortsätter att "stiga" (när glaciärerna smälter är det ju logiskt att vattennivån stiger) så kommer hela världskartan att ändras? Alla tsunamin och alla naturkatastrofer, alla vulkaner som fått utbrott. Hur mycket har det inte hänt under det gångna året, under de senaste tio åren tillbaka? Tänk. Otroligt mycket. Det måste ju bara betyda en sak; våran planet mår inte bra!

En del städer kommer försvinna - de kommer hamna under vattenytan! Också World Trade Center. Om något likt detta kommer att hända - är vi verkligen redo då? Har vi den beredskap vi behöver för att klara det? Att hela världskartan kommer ändras i sådana fall skrämmer åtminstone mig lite. Ta dig en tänkare. Gör någonting för naturen. Ett tecken på växthuseffekten är ju också Golfströmmen. Den har också flyttat sig.

Små saker har stor betydelse!
Sluta tänka "ja men det hjälper väl ingenting om jag eller tio personer gör någonting - det krävs fler för en skillnad". FEL! Du som individ kan göra mycket. 1 + 1 = 2, hallå! Någon du inte känner, någon på andra sidan jordklotet tänker antagligen lika. Börjar ni två tänka om, att du som individ verkligen kan göra skillnad - då är det redan två personer som gör skillnad! Den här kedjan rullar sedan på... Ett u tre är det redan tio som gör skillnad, o.s.v. ju. Got my point?

Nu säger jag inte att alla måste höra till det gröna partiet eller nåt (inget illa mot de gröna) - det gör inte jag heller. Men bli lite mer medvetna om hur ni lever och hur just du kan påverka! DU kan göra skillnad! Det är inte så jobbigt som du tror, tvärtom - det är simpelt och går slutligen på rutin! Ta cykeln istället för bilen, sortera ditt skräp, panta dina flaskor, kasta inte godispapper i naturen, gå istället för att åka moped en kort sträcka och sånt.

Gör du något för naturen och för att förhindra växthuseffekten?
- Dela du med dig av dina tips till oss andra! Vad tycker du om hela det här fenomenet?

Postade kommentarer:
Skrivet av: Hanna - Mode, smyckestillverkande och min vardag

Jag källsorterar. :-)

2010-11-16 ▪ 08:00:45
URL: http://hannafialotta.blogg.se/

Skriv din kommentar här:

Ditt namn:
Besöker du mig ofta? Kryssa i så sparas dina uppgifter! :)

E-post adress (syns ENDAST för mig!):

Din blogg/hemsida:

Skriv din kommentar här:

OBSERVERA! INGEN REKLAM! - T A C K -