Varje minut dör en gravid kvinna

Är du medveten om det, visste du det?
Jag visste inte det, men nu vet jag. Tack vare Amnesty International.

"De flesta dödsfall kan förhindras om kvinnors rätt till liv och hälsa prioriteras. Idag tar mödradödlighet 500 000 kvinnors liv varje år, över 95% bor i fattiga länder. Det kan vi förändra. Nu vet du." ...mer här.

De flesta av de här kvinnorna är bosatta i U-länderna och dör eftersom de bl.a. inte har ekonomiska möjligheter till sjukhusvård, för att sträckan till ett sjukhus är för långt. De här kvinnorna mister inte sitt liv för att man inte skulle veta hur de ska vårdas, nej, utan för att de nekas sin rätt till liv och hälsa. Hur grymt är inte detta?

Dessutom utförs det ca 19 miljoner osäkra aborter årligen enligt Amnesty. Detta har sina konsekvenser, det leder nämligen till ca 68 000 dödsfall bland kvinnor. 68 000!!

Visste du att ca 1/8 kvinnor i Sierra Leone riskerar att dö i mödradödlighet? Och att det i USA dör ca 2-3 kvinnor i mödradödlighet dagligen? Dagligen! Jämfört med vita kvinnor är afroamerikanska kvinnors mödradödlighet tre gånger högre. Varje kvinna ska ha rätt att bestämma över sin egen kropp!

Enligt UNFPA (FN:s befolkningsfond) förlorar mer än 1 miljon barn sina mammor i mödradödlighet, årligen! Detta kan förändras!

Visste du att minst 963 miljoner människor lägger sig hungriga varje kväll? 963 miljoner! Hur utdraget det än låter så ska man vara tacksam för dagens måltider...

Amnesty.se

Postade kommentarer:
Skrivet av: FRIDA HJÄRTA KEVIN

sv; Hemskt :S

2009-11-14 ▪ 15:35:59
URL: http://fridasjoblom.blogg.se/
Skrivet av: Karin

ja man kan tipsa mig genom att fylla i formuläret du kommer till när du klickar på tipsa redaktören länken i mitten av sidan:)hoppas du får en riktigt fin lördagskväll:)

2009-11-14 ▪ 18:42:41
URL: http://karinolofsson.se
Skrivet av: -JAG__SVARAR-

Karin: Tack! :)

2009-11-14 ▪ 18:54:20
URL: http://royalglamour.blogg.se/

Skriv din kommentar här:

Ditt namn:
Besöker du mig ofta? Kryssa i så sparas dina uppgifter! :)

E-post adress (syns ENDAST för mig!):

Din blogg/hemsida:

Skriv din kommentar här:

OBSERVERA! INGEN REKLAM! - T A C K -